back
back
Mite nymphs on a Lesser waterboatman 17-06-2008
Watermite nymphs on a Lesser waterboatman

Deze onfortuinlijke duikerwants is enkele dagen voordat deze foto gemaakt werd, aangevallen door de larven van een watermijt, die zich hebben vastgezet op de poten. Na het vastbijten veranderen de mijtenlarven geleidelijk in druppelvormige zakjes, de protonymphen, dit wordt ook wel het nymphophane stadium van de watermijt genoemd. Op de plaats waar een larve zich vastgebeten heeft, wordt een klein zuigkanaaltje gevormd in het weefsel van de duikerwants. Via dit kanaaltje, de stylostoom, wordt bloed en opgelost weefsel uit de gastheer opgezogen. Op deze manier worden de protonymphen snel groter. Binnen de druppelvormige zakjes groeien de mijtnimfen en worden zichtbaar in het omhulsel.

Natuurlijk heeft de duikerwants last van zijn parasieten, vooral als het er meer zijn, zoals op deze foto. Het verlies aan eiwitten kan zo groot worden dat het insect sterft. De nimfen die dan nog moeten groeien, sterven dan ook. Bij een geringer aantal blijft de wants wel leven. De uitgroeiende zakken aan zijn poten hinderen ook enorm bij het zwemmen en in de omgekeerde houding zoals op de foto boven zie je een gezonde duikerwants nooit.

Bij één van de protonymphen is duidelijk de bijna uitontwikelde (deuto)nymphe te zien. Deze zal binnen enkele dagen uitkomen. De nimf is een roofdier en eet hetzelfde voedsel als de volwassen mijt. Tenslotte zal de nimf zich met de poten of kaken vastzetten aan een waterplant en blijft dan bewegingsloos zitten, waarbij het teleiophane stadium aanbreekt, sommige auteurs spreken over de tritonymphe. Binnen de tritonimf groeit dan de volwassen mijt, die na enige dagen uit de openscheurende huid tevoorschijn komt.


terug
back to: W A T E R M I T E S, Lifecycle

COPYRIGHT:
All pictures on this site were made by Gerard Visser (Almelo, Netherlands), unless stated otherwise. All rights remain with him. These pictures may not be used for purposes any other than private viewing or printing. Do NOT hardlink to these pictures or place them on other websites without the author's approval. Should you need them for purposes which include third parties, you must ask the author permission by e-mail. People, who want to use this pictures for exhibitions or publications or educative material are much encouraged to do so, after approval as mentioned and giving the normal credits.
© G.H. Visser 23-12-2010
rev. 03-09-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!