terug
terug
Hydrachna conjecta 20-08-2010
Hydrachna cf. conjecta
Grootte: 2,5 mm

De zuigsnuit en de vorm van de "omgekeerde Zuid-Amerika" schildjes boven de ogen wijzen op deze algemene soort, hoewel determinatie hier nooit zeker is. De zeer algemene soort globosa heeft schildjes die breder uitlopen en elkaar tussen de ogen bijna raken. (1) De ogen zijn dubbelogen, mijten hebben vier ogen en die zijn hier in twee groepjes geplaatst. Dit is op deze foto niet te zien. Veel Hydrachniden zijn bol, allen hebben een rostrum, de zuigsnuit die hier ook zichtbaar is. De scherpe cheliceren zitten in deze snuit opgeborgen en samen vormen ze een specialistisch orgaan voor het uitzuigen van insecteneitjes, vooral die van duikerwantsen. (2)

Duikerwantsen zijn ook het slachtoffer van de larven van Hydrachna soorten, die zich aan de poten of het lichaam van de wantsjes hechten en lichaamssappen opzuigen. De larven van deze conjecta soort hechten zich aan de onderkant van de dekvleugels.(2)

Hieronder een donkerder en kleiner exemplaar, dat op 7 juni 2010 gevonden werd in een communicerende sloot. Mogelijk is dit een nimf van deze soort.


Hydrachna cf. conjecta 07-06-2010

LITERATUUR
1) De Nederlandse Watermijten - A.J. Besseling
2) De watermijten (Hydrachnellae) van Nederland - C. Davids
3) Atlas van de Nederlandse watermijten


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Almelo, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 20-12-2010
rev. 18-01-2011

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!