terug
terug
Limnesia undulata 27-01-2012
Limnesia undulata

Limnesia undulata is een wereldwijd voorkomende soort, die in Nederland zeer algemeen is (Smit & van der Hammen, 2000) en die ik in veel sloten in grote aantallen gevonden heb. Het is waarschijnlijk een sterke soort, die goed zwemt, roofzuchtig is daarbij en ook andere mijten aanvalt (Viets, 1936). Dit exemplaar zat bij de vangst van het Arrenurus securiformis exemplaar elders op deze website en zit hier op een takje kranswier. Let op de kenmerkende forse palpen, die langer zijn dan de helft van het lichaam. De kleur is vuilgeel met donkere vlekken en dat geldt voor de meeste exemplaren. De vier rode oogjes steken er mooi tegen af. De achterpoten met zwemharen worden in rust vaak verticaal gehouden, waarbij ze roeiende bewegingen maken.

Limnesia undulata 15-04-2013
Limmesia undulata
Limnesia undulatoides 14-05-2012
Limnesia undulatoides

Limnesia undulata en Limnesia undulatoides:
De grotere, rode Limnesia undulatoides is recentelijk als soort afgesplitst van de kleinere Limmesia undulata, die meestal geel of groenig is. (Davids, 1997).
L. undulatoides heeft de kenmerken (palpen, epimeren) van L. undulata, maar lijkt oppervlakkig veel meer op L. fulgida.
Mogelijk heeft dit in het verleden verwarring veroorzaakt. De (foutieve) naam Limnesia histrionica werd o.a. door Piersig (1897) gebruikt.

(Zie ook bij Limnesia undulatoides.)
Meer bijzonderheden: Van Haaren & Tempelman (2009).Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia undulata te zien.

Limnesia undulata 22-04-2013
Meer foto's van dezelfde mijt.
Nog in voorbereidingMet dank aan Ton van Haaren voor de hulp bij de determinatie.

Literatuur:

Macrofauna nieuwsmail 72 6 april 2007 opgehaald van www.helpdeskwater.nl/publish/pages/24311/macrofaunanieuwsmail_72.pdf

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30. Te vinden op http://www.repository.naturalis.nl/document/446808

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Almelo, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 20-01-2014
rev. 16-05-2015

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!