terug
terug
Arrenurus cf. bicuspidator
Arrenurus cf. bicuspidator, mannetje 22-08-2010
mannetje
Arrenurus cf. bicuspidator, vrouwtje 22-08-2010
vrouwtje


Arrenurus soorten zijn gepantserde mijten. Naast rode soorten zijn er groene en bruine. Deze soort zou A. bicuspidator kunnen zijn. Bij Arrenurus soorten hebben de mannetjes vaak een staartvormig aanhangsel, de cauda, en verschillen daarmee duidelijk van de vrouwtjes. Sommige soorten hebben aan de cauda een klein aanhangsel, de petiolus, op de foto boven vaag te zien (het onscherpe gele streepje onderaan).


Arrenurus cf. bicuspidator, parend 22-08-2010
vlak na de paring

Paring

Arrenurus soorten hebben een wat afwijkende paring. Het vrouwtje zoekt actief naar een mannetje. Zelf zag ik waarschijnlijk bij A. sinuator. Een paringslustig mannetje zit met de achterste poten omhoog en de cauda wat opgericht. Het vrouwtje loopt met de buikzijde tegen de cauda op en op dat moment wordt er door de cauda een krachtige lijm naar buiten geperst. Daarmee zitten ze aan elkaar vastgekit. De binding kan enkele uren duren en is heel stevig. Ik wou ze eerst uit elkaar duwen omdat ik (zonder vergroting) dacht dat de één de ander probeerde leeg te zuigen, zoals ik bij andere mijten zien gebeuren. Maar toen ik ze met een pincet voorzichtig los wou maken, lukte dat niet. Op de foto links kijken we schuin tegen de rechter onderkant van het mannetje aan, de kegelvormige punt rechts is niet een staartpunt, maar een extra uitsteeksel op zijn rug.

Op deze pagina wat meer foto's van het koppel.Arrenurus cf. bicuspidator, vrouwtje 19-08-2006
vrouwtje
Arrenurus cf. bicuspidator, vrouwtje 19-08-2006
vrouwtjes, vergelijking

Klik op het plaatje links om een ander vrouwelijk exemplaar van deze mijt te zien. Enkele jaren eerder gevonden in dezelfde vijver, mist de hoeken aan het achterlijf. Misschien was het een onvolgroeid exemplaar, de onderkanten zien er nagenoeg identiek uit.


Artikel over parende A. manubriator Procter/Smith

terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 20-12-2010
rev. 24-01-2011

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!