terug
terug
Limnesia maculata op waterpest, vrouwelijk exemplaar 30-06-2010
Limnesia maculata

Limnesia maculata is zo algemeen dat het bijna vervelend wordt: haal je een schepnet door een veelbelovende sloot of vijver, dan zitten deze rode bolletjes heel vaak bij de vangst. De mijt hierboven is een typerend exemplaar ("gaap"). De vlekken, die in de literatuur vaak contrastrijk getekend worden, zijn in de praktijk meestal wat vaag, soms ontbreken ze helemaal. De palpen zijn relatief klein, er zijn vier ogen zichtbaar en het excretie orgaan is zichtbaar als lichte kronkeltjes onder de rode huid.

Achterop de rug is een schildje te zien, daar is het lijf wat ingedeukt. Dat komt omdat daar spieren aangehecht zijn die van de buik naar de rug lopen en als die aangetrokken worden, trekt het schildje een deuk in het weke lichaam. Hetzelfde geldt voor de voorste deuk (omgeven door de witglanzende ring) die zichtbaar is, daar zit het linker voorste schildje (rechts voor de kijker). Het rechter voorschildje is ook zichtbaar en trekt vermoedelijk ook een deukje, maar door de eenzijdige belichting is dat niet goed zichtbaar, op de foto hieronder wel:Limnesia maculata bovenaanzicht, vrouwelijk exemplaar 30-06-2010

Op de foto's hieronder zijn de genoemde schildjes met rode pijlen aangeduid. De gele pijlen wijzen op kleinere schildjes, die een haar en een klierporie dragen, de zogenaamde dorsoglandualaria. Deze zijn symmetrisch over het mijtlichaam verdeeld. Relatief grote klieren liggen onder de huid en deze scheiden via de poriën een secreet uit waardoor de mijt met een slecht smakend laagje bedekt wordt.

Limnesia maculata zijaanzicht vrouwtje 30-06-2010
Limnesia maculata zijaanzicht vrouwtje 30-06-2010


De achterpoten zijn hier vastgelegd tijdens het poetsen: de mijt maakt in zit af en toe snelle poetsbewegingen met de achterpoten over het lichaam, wat op die wijze met het secreet "in de was gezet" wordt. De meeste tijd bewegen ze overigens meer naast en iets boven het lichaam, om een stroom vers water boven de huid te creëren ten behoeve van de huidademhaling.Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia maculata te zien.

Limnesia maculata 06-04-2011
Naar eerste pagina over deze soort.
Limnesia maculata 21-08-2005
Andere exemplaren.
Limnesia maculata 06-04-2011
Een licht gekleurd exemplaar.
2,1 mm
Limnesia maculata 06-04-2011
Een bont gevlekt exemplaar.
1,7 mm
terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 14-11-2012
rev. 24-04-2013

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!