naar eerste pagina (L. maculata)
terug
Limnesia cf. marmorata, mannetje 15-07-2012
Limnesia cf. marmorata, vrouwtje 18-07-2012


Limnesia cf. marmorata Neuman, 1870
(Limnesia angustata Sokolow,1930)

Limnesia marmorata is een watermijtensoort die in Nederland algemeen voorkomt (Smit & van der Hammen, 2000). Boven en onder: links een 0,95 mm groot, mannelijk exemplaar en rechts een 1,45 mm groot vrouwelijk Limnesia exemplaar. Gevonden in een kleine sloot met licht troebel water en ze voldoen aan de beschrijving van de soort. Niet helemaal zeker, daarom heb ik een cf. in de naam gezet.
De kleur is heel anders dan bij de nauw verwante, meestal rood gekleurde L. maculata. Bij deze exemplaren een bleek grijs, of vaalbruin, met zwarte vlekken waar de vertakkingen van het excretieorgaan als wit of rose gekleurde adertjes overheen liggen. De naam marmorata, gemarmerd, komt van deze patronen. Ook worden vaak gelige exemplaren gevonden. (Van Haaren en Tempelman, 2009).Limnesia cf. marmorata en een onbekende Piona soort 15-07-2012
Limnesia cf. marmorata ♂ en een onbekende Piona soort
Limnesia cf. marmorata, vrouwtje 18-07-2012
vergroting Limnesia cf. marmorata ♀
Limmesia cf. marmorata, vrouwtje, zijaanzicht 18-07-2012

Op de foto's hierboven is te zien dat de net als bij L. maculata de palpen tenger zijn, niet dikker dan de poten. Ook heeft het lichaam van boven gezien de eivorm van L. maculata, maar van de zijkant gezien waren de beide exemplaren wat meer afgeplat. Links en onder is dat bij het vrouwtje te zien. Bij het herlezen van Van Haaren en Tempelman (2009) viel me op dat Neuman (1879) dit lagere profiel in een schets heeft weergegeven (Tafel XII).

Limnesia cf. marmorata, vrouwtje, zijaanzicht 18-07-2012
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's te zien.

Limnesia cf. marmorata 18-07-2012
Meer over Limnesia marmorata.
Limnesia maculata 06-04-2011
Naar de eerste pagina.
(Limnesia maculata)
Limnesia cf. marmorata 13-06-2010
Een vreemd gekleurd exemplaar.
(1,9 mm - maculata of marmorata?)
sloot Lolee 22-07-2012

Ik was bezig met de pagina’s over L. maculata en las daarom het werk van Van Haaren en Tempelman (2009). Geïnspireerd bedacht ik dat het leuk zou zijn om een pagina over L. marmorata op te nemen. Maar ik had de soort nog nooit gevonden. De onderzoekers hadden een foto geplaatst van de sloot waar zij hun exemplaren gevonden hadden. Ik zag een sloot dicht bij huis die leek op die sloot (zie foto rechts) en deed daar een poging. Ik vond er zowaar één mannetje en (een dag later) één vrouwtje.

Klik op het plaatje om meer over de vindplaats en bijvangsten te lezen.
Literatuur:

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30.

Neuman, C.J. (1879). Om Sveriges Hydrachnider. Kongliga Svenska Vetenskaps-akademiens Handlingar 17(3):97-103.
  - Opgehaald van http://www.archive.org/stream/omsverigeshydrac00neum/omsverigeshydrac00neum.pdf
  - Online te lezen op http://www.archive.org/stream/omsverigeshydrac00neum.

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 17-07-2012
rev. 10-11-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!