terug
terug
Limnesia cf. marmorata - vervolg
(Palpen en onderkant)

Limnesia cf. marmorata, mannetje en vrouwtje, palpen 15-07 en 18-07 -2012

De palpen van Limnesia marmorata zijn nagenoeg gelijk aan die van Limnesia maculata. Ze zijn slank, d.w.z. niet dikker dan de poten en relatief kort. Onder het 2e lid met zit een kegelvormige verdikking, daarop zit een korte, stevige stift die naar achteren wijst. Op de foto's hierboven is die stift links (mannetje) vaag te zien, rechts (vrouwtje) is hij duidelijker afgebeeld. Op de inzetjes: de stiftjes op pixel-niveau, het contrast sterk verhoogd.

Hieronder de onderkant van het mannetje (links) en het vrouwtje (rechts). De genitaalvelden zijn op de detailafbeeldingen te zien. Zoals bij alle Limnesia's heeft het mannetje een opening tussen de beide kleppen, waardoor de omtrek min of meer rond is. Bij het vrouwtje is de omtrek meer rechthoekig omdat de kleppen tegen elkaar aan liggen. Typerend voor marmorata is dat de afstand tussen de voorste twee nappen en de achterste vier relatief groot is, waardoor het genitaalveld wat langgerekter is dan bij L. maculata (van Haaren & Tempelman 2009).Limnesia cf marmorata, mann. en vr. , onderkant + detail 15-7 + 18-7-2012

Viets (1936) noemt de klierporie, die voor het middenhoekpunt van de vierde epimeren ligt, Glandula Limnesiae. Op het 2e plaatje hierboven zijn de linker en rechter porie duidelijk te zien. Ze zijn hier duidelijk trapeziumvormig omlijnd, net als op de foto van Van Haaren & Tempelman (2009).

Op het plaatje hieronder tenslotte nog wat details. Links de punt van de vierde l. achterpoot v.h. mannetje. Er zit geen klauw aan, zoals bij alle Limnesia's (Piersig 1897, Viets 1936). Daarnaast de dubbele klauw aan de punt v.d. derde l. achterpoot. Midden: detail 1e en 2e epimeren mannetje en vrouwtje. Rechts: typische lijntjes op het achterlijf v.h. vrouwtje

Limnesia cf marmorata, mann. en vr. , onderkant + detail 15-7 + 18-7-2012

Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's te zien.

Limnesia cf. marmorata 18-07-2012
Eerste pagina marmorata.
Limnesia maculata 06-04-2011
Naar de eerste pagina maculata.
Limnesia cf. marmorata 13-06-2010
Een vreemd gekleurd exemplaar.
(1,9 mm - ook L. marmorata?)Literatuur:

Zie de LITERATUURLIJST op de eerste bladzijde over deze soort.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 14-11-2012
rev. 31-07-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!