terug
terug
Limnesia undulata
Limnesia undulata 13-06-2010

Op het ietwat vage inzetje van de foto boven zijn de cylindertjes, die onder het PII lid van de palpen zitten, vergroot afgebeeld. Die cylinders zijn bij L. undulata ongeveer twee keer zo lang als breed en ook ongeveer twee keer zo lang als de erop zittende stiftjes (Van Haaren & Tempelman, 2009). De stiftjes lijken hier relatief korter dan de helft van de cylinders, maar het beeld komt overeen met een afbeelding uit de determinatie tabel van deze auteurs. De soort L. curvipalpis heeft overeenkomstige palpen, maar daarbij heeft PIV (het op één laatste lid) een meer gebogen of geknikte vorm. Ook L. undulatoides heeft gelijke palpen, maar die soort is groter en rood.

Zoals ook op de eerste pagina over deze soort geschreven, kun je de undulata's in veel sloten in grote aantallen in het schepnet krijgen. Het is een soort van bescheiden grootte en daarmee is het eerste beeld in het sorteerbakje dat van een aantal zwemmende stipjes tussen de andere gevangen dieren.

Limnesia undulata groepje 22-04-2013

Limnesia undulata 27-12-2001
Limmesia undulata
Limnesia undulatoides 14-05-2012
Limnesia undulatoides

Limnesia undulata en Limnesia undulatoides:
De grotere, rode Limnesia undulatoides is recentelijk als soort afgesplitst van de kleinere Limmesia undulata, die meestal geel of groenig is. (Davids, 1997).
L. undulatoides heeft de kenmerken (palpen, epimeren) van L. undulata, maar lijkt oppervlakkig veel meer op L. fulgida.
Mogelijk heeft dit in het verleden verwarring veroorzaakt. De (foutieve) naam Limnesia histrionica werd o.a. door Piersig (1897) gebruikt.

(Zie ook bij Limnesia undulatoides.)
Meer bijzonderheden: Van Haaren & Tempelman (2009).
Klik op de plaatjes hieronder om meer pagina's over Limnesia undulata te bekijken.

Limnesia undulata 27-01-2012
pagina 1
Limnesia undulata 22-04-2013
pagina 3


Literatuur:

Macrofauna nieuwsmail 72 6 april 2007 opgehaald van www.helpdeskwater.nl/publish/pages/24311/macrofaunanieuwsmail_72.pdf (link niet meer aanwezig)
Nu in het archief: https://www.helpdeskwater.nl/publish/pages/132167/macrofaunanieuwsmail_72.pdf

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30. Te vinden op https://repository.naturalis.nl/pub/421003/NFM30_p053-074.pdf

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.
terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 01-04-2022
rev. 15-04-2022


www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nartro/limnesia31.htm