terug
terug
Piona soort, mannetje 07-06-2010
Piona species
mannetje - 1,0 mm

Dit Piona mannetje zou Piona stjørdalensis kunnen zijn, maar ik kan zelfs niet zeggen of dat waarschijnlijk is. Meer hierover en meer foto's op de volgende pagina. Let op de holten in het vierde pootpaar: typerend voor de mannetjes van een aantal Piona soorten. In die holten kunnen ze tijdens de paring de poten van het vrouwtje vast houden. Het derde pootpaar heeft daarbij ook een functie: met de speciale uiteinden aan die poten (vaag te zien op de foto) haalt de mijt spermapakketjes uit een holte in zijn buik en duwt die in de geslachtsopening van het vrouwtje. Zo'n overdracht van spermapakketjes met de poten of de palpen komt veel voor bij spinachtigen.

Let verder op het transparante lichaam van de mijt: de enige kleuren zijn die van de ogen en de inwendige organen. Grappig is dat de ogen kleine hartjes lijken: een verliefde man...volgende pagina
volgende pagina

terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 02-02-2011
rev. 05-02-2011

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!