terug
terug
Piona carnea, vrouwtje 28-06-2012
Piona carnea

Dit vrouwtje van Piona carnea is bijna 1,8 mm groot en komt uit een ven bij Tubbergen.  Een groot aantal van deze donker gekleurde exemplaren zwom daar met een flinke snelheid door het zure water (gemeten door Eveline Stegeman-Broos: pH 4,5 - 5). Het is een watermijtensoort die in Nederland vrij algemeen voorkomt (Smit & van der Hammen, 2000). Ook tijdens het fotograferen zwom de mijt snel rond, maar hij nam af en toe korte rustpauzes, zoals hier op een takje hoornblad.Piona cf. carnea, vrouwtje, vooraanzicht 28-06-2012
Vooraanzicht van het vrouwtje. Een donkere, spinachtige watermijt.
Piona cf. carnea, mannetje 28-06-2012
Het mannetje is 1,0 mm lang en daarmee duidelijk kleiner dan het vrouwtje.
Het vierde pootpaar heeft een uitholling, bij de paring kunnen de poten van het vrouwtje hierin vastgeklemd worden.
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Piona carnea te zien.

Piona carnea 28-06-2012
Meer foto's van het vrouwtje.
Piona cf. carnea 30-06-2012
Meer foto's van het mannetjeDrie vrouwtjes en één mannetje van deze mijten vond ik tijdens een libellen-teldag op 28 juni 2012 met Eveline Stegeman-Broos, waarbij zij ook Dyiscus lapponicus exemplaren vond.

Literatuur:

Zie de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 03-07-2012
rev. 16-12-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!