terug
terug
Piona longipalpis, mannetje op bronmos 12-08-2013
Piona longipalpis
mannetje - 2,4 mm

De Raderwijkerbeek is een middelgrote, gekanaliseerde beek, die ergens onder Emlichheim begint en bij Hardenberg in de (Overijsselse) Vecht uitmondt. Een aantal exemplaren van deze watermijt werd gevangen aan de rand van die beek, vlak bij de vijvertuinen van Ada Hofman in het gehucht Loozen . Er zaten een paar andere Piona soorten bij.

Op het eerste gezicht leken de rode bolletjes me de overal algemene Limnesia undulatoides, vooral omdat ze flinke, donkere palpen en poten hadden, die ze krachtig bewogen. Ik wou ze eigenlijk verder geen aandacht geven, maar was alleen nieuwsgierig of het L. maculata of toch L. fulgida zou zijn. Tot mijn verrassing bleken ze maar twee ogen te hebben, een uitholling aan de achterpoten en aan de onderkant waren de onmiskenbare nappenplaten te zien: het waren mannetjes van Piona longipalpis. Er zat één vrouwtje tussen. De mannetjes zijn relatief groot, bij andere Piona soorten zijn ze meestal een stuk kleiner dan de vrouwtjes.

Piona longipalpis is een watermijtensoort die in Nederland volgens Smit & van der Hammen (2000) vrij zeldzaam is en o.a. in Noordwest-Overijssel voorkomt. Op het verspreidingskaartje in hun watermijtenatlas staan wel vindplaatsen aangestipt in het gebied waar ik ze vond. Volgens de auteurs is de soort "karakteristiek voor zoete wateren met een laag nutriënten gehalte en waarin veel waterplanten voorkomen". Ik heb dat voor de Radewijkerbeek niet kunnen nagaan. Het opvolgende werk van Harry Smit (2018) beschrijft de soort als vrij zeldzaam, "in een groot deel van het land" voorkomend en als verblijfplaats "zowel sloten als grotere wateren met een relatief laag nutriëntengehalte".

Deze Piona's zijn volgens Piersig (1897) levendige en roofzuchtige mijten, die vooral kleine kreeftjes (watervlooien e.d.) eten, hoewel ze andere weekhuidige watermijtensoorten ook niet sparen. Dat is niet zo vreemd, gelet op het feit dat deze soort oppervlakkig bekeken op de eveneens gevaarlijke L. undulatoides lijkt. Hieronder het vrouwtje, ze lijkt met haar wat langere poten wat meer op "gewone" Piona soorten

Piona longipalpis, vrouwtje op bronmos 12-08-2013
vrouwtje - 2,9 mm

Klik op de plaatjes hieronder om andere pagina's over Piona longipalpis te zien.

Piona longipalpis mannetje 12-08-2013
pagina 2
Piona longipalpis 06-04-2011
pagina 3
Piona longipalpis, onderkant 12-08-2013
pagina 4: onderkantWebsite van deze mooie tuinen: https://www.devijvertuinenvanadahofman.nl/.

Literatuur:

Zie de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 25-08-2013
rev. 25-04-2022

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nartro/piona60.htm