terug
terug
Colymbetes fuscus
Colymbetes fuscus r. voor- en middenpoot 31-05-2008

De zwartbruine onderkant van de Bruine duiker. Op de foto is linksonderaan nog een stukje van de rechter epipleur te zien, daarboven de eveneens lichtbruine rechterrand van het halsschild, de notopleurale sutuur (van Nieukerken en Schreijer, 1992). De voor- en middenpoten hebben aan de tarsi (voeten) zuignap achtige structuren, veel mannetjes van de Dytiscidae hebben die, om zich vast te kunnen houden aan het dekschild van het vrouwtje tijdens de paring. Let op de uitholling in de femur (het "dijbeen"), hierdoor kan de poot compact ingeklapt worden. Op de foto zien we aan de kop: de liptasters (liggen hier even op de buik), de kaaktasters (wijzen omhoog) en de rechter antenne (ligt bijna tegen de voorpoot aan). De middenpoten hebben een relatief grote zwemhaarzoom.

Colymbetes fuscus r. voor- en middenpoot 31-05-2008

De heupen van de krachtige zwempoten zijn zijn afgeplat en met het lichaam vergroeid (acoxa), zoals bij alle waterroofkevers. De achterpoten zijn afgeplat en voorzien van zwemharen, die uitklappen als de poten naar achteren bewegen. Dit exemplaar heeft twee rijen zwemharen aan de achterpoten, mogelijk heeft het vrouwtje één rij, bij de geelgerande waterroofkever is dat verschil aanwezig.

Lopen gaat minder goed met zulke gespecialiseerde poten, maar een paar flinke doorns geven de kever wat meer houvast bij het kruipen. Op het inzetje is te zien dat er ook een paar flinke stekels op het uiteinde zitten.


Foto's hieronder: op de overzichtsfoto zien we opnieuw de brede epipleuren. Als de muis aanwijs pijl boven de middelste foto wordt gebracht, wordt de omtrek van de metasternum aangegeven. Deze doet wat aan een vogel of vleermuis denken, de vleugels van deze figuur worden metasternale vleugels genoemd, ze zijn bij deze soort relatief breed. De rechter foto laat de structuur van de sternieten van het achterlijf. De inzetjes zijn van een andere foto, waarop sommige gedeeltes beter in focus zijn gekomen.

Colymbetes fuscus onderkant 31-05-2008
Colymbetes fuscus onderkant
Colymbetes fuscus onderkant 31-05-2008


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 22-06-2008
rev. 03-05-2022

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!