terug
terug
Hydroglyphus pusillus
Hydroglyphus pusillus

In Nederland komt één van de drie Europese Hydroglyphus soorten voor. Die soort, pusillus is een algemeen voorkomend kevertje in nieuwe, "kale" plassen. )¹

De exemplaren op deze pagina komen dan ook uit dezelfde nieuw gegraven plas, met zandbodem, waar ook een aantal andere kevers van deze galerij gevonden werden. Typerend zijn de twee groefjes in het halsschild, die doorlopen in de dekschilden. Dat is terug te vinden in de naam: -glyphus, gekerfd (gleuf). Het kleurenpatroon is ook kenmerkend, maar niet altijd even duidelijk zoals het donkere exemplaar hieronder laat zien. De aanduiding pusillus betekent zoiets als: klein, dwerg. Andere Hydroglyphus soorten zijn echter ook klein. Misschien komt de typering uit een oudere naam: Dytiscus pusillus (Fabricius, 1781) - in vergelijking met andere Dytiscus soorten is dit inderdaad een dwerg.

Hydroglyphus pusillus

)¹ De waterkevers van Nederland 1992 - uitgave KNNV


terug
terug naar: H Y D R O P O R I N A E

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 07-08-2008
www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!