terug
terug
Hygrotus inaequalis 06-10-2008
Hygrotus inaequalis

Een bol kevertje met een lengte van 2,7 mm. Het is algemeen in allerlei sloten en plassen. Dit exemplaar zwom in een poldersloot op Terschelling. Het lijkt veel op Hygrotus versicolor, maar die is gestreept, en hier zijn de strepen op de dekschilden samengevloeid tot grote zwarte vlekken. Kenmerkender zijn de punten in de dekschilden: hier grote, diepe punten, bij versicolor zijn er naast deze grote punten ook kleinere aanwezig. Op het kevertje hebben zich gesteelde eencelligen vastgezet, waarschijnlijk klokdiertjes van het geslacht Operculata.


Hygrotus inaequalis 06-10-2008 vergroting vergroting
Hygrotus inaequalis 06-10-2008
Op de foto's links en rechts is te zien dat de kop relatief klein is. Let op de ruimte onder de dekschilden, direct achter de kop: hier kan de kever de voor- en midden poten in opvouwen, net zoals het eironde watertorretje. Op de foto links, waar de kever onder de waterspiegel hangt, heeft hij de poten gedeeltelijk ingetrokken. De poten kunnen zover "in de hoek" gedrukt worden dat ze stijf aanliggen. Dit kan voordelig zijn bij het zwemmen, of de kever daar gebruik van maakt weet ik niet. Wat ik heb gezien is dat ze de poten helemaal intrekken en zich dood houden als ze zich bedreigd voelen, ongeveer net zoals een lieveheersbeestje dat doet.

terug
terug naar: H Y D R O P O R I N A E

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een email toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 15-10-2008
rev.17-10-2008

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!