duikerwants middenpoot
Corixa sp. middenpoot

Links de linker middenpoot van een Corixa soort (mogelijk punctata), we kijken tegen de voorzijde aan. Linksboven is nog een stukje van de voorpoot te zien. De middenpoten zijn bezet met stekeltjes en wat langere haren. De haren helpen de duikerwants mogelijk bij het gebruik van de middenpoten als roer. Om de weerstand te verlagen zitten de haren logischerwijs aan de achterzijde van de poten. De belangrijkste functie van de middenpoten is de verankering, op deze foto zie je dat de klauwen van de linkerpoot als een anker onder de stengel van een takje waterpest is geslagen. De klauwen zijn relatief groot, die van de rechtermiddenpoot zie je links onderin in beeld, en hieronder met verhoogd contrast:
duikerwants, klauw middenpoot

corixa, zittend, achteraanzicht

Links nog een tekeningetje van een op de bodem zittende duikerwants, van achteren gezien. De houding van de drie pootparen is duidelijk te zien.Volgende Op de volgende pagina: de achterpoten.terug
terug naar Duikerwants: bouw


Pagina route: INDEX » waterwantsen » duikerwants » bouw (dynamische versie) » middenpoten

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 07-12-2002
rev. 05-08-2006


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar wantsen 2
Duikerwants, bouw