terug
terug
Spercheus emarginatus,larve 25-06-2003
Spercheus emarginatus
larve

De larve van Spercheus emarginatus heeft eigenaardige, wratachtige uitstulpingen aan de uiteinden van de segmenten. Hij lijkt wel een beetje op de larve van een mierenleeuw. Dit exemplaar is bleek en doorzichtig: de luchtbuizen (trachaea), zijn duidelijk te zien,vooral de rechterhoofdstam. Ze lopen door naar de twee openingen (stigmata) aan de tip van het achterlijf. De larve haalt hiermee lucht op van boven het wateroppervlak. Let op de relatief grote kop.

Spercheus emarginatus,larve 20-07-1997
De larve op de bovenste foto is groter dan het exemplaar op de foto links, dat in nog in een vroeger stadium zit. Die is donkerder en heeft een paar parasitaire mijten op zijn lijf. Deze larve is 6 jaar eerder gevangen, op dezelfde plaats als die van de grote foto. Er zaten ook een paar exemplaren van dezelfde grootte als links bij, die ook nu weer bezet waren met mijten. Blijkbaar komen ze alleen tijdens een bepaald stadium voor en laten ze bij het vervellen van de larve los.

terug
terug naar: WATERKEVER LARVEN

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 20-11-2008
www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!