terug


English version
ENG
Spirostomum ambiguum   - microcosmos.nlfillspirostomumfillspirostomum
Bevroren vijver 04 maart 2010
EINDELIJK IS HET MASSIEVE IJS IN DE VIJVER ONTDOOID. Nu kunnen de eikenbladeren, die de hele winter vastgevroren zaten, er uitgehaald worden. Weliswaar heeft de maartse nachtvorst weer een nieuw laagje ijs gelegd, maar daar prikken we gemakkelijk doorheen. Bovendien is het ijs boven de bladeren al weer weggesmolten doordat het ondiepe water daar enkele graden warmer is. Als we de eerste bladeren wegtrekken zien we een massa kleine witte naaldjes, enkele millimeters groot.

Spirostomum ambiguum groep 02-03-2010 Spirostomum ambiguum groep 02-03-2010 Spirostomum ambiguum groep onder microscoop 02-03-2010
vergroting (Van links naar rechts: overzicht, uitsnede en microscoopfoto). Klik voor een vergroting. vergroting
De naaldjes lijken op het eerste gezicht star en dood, maar de nieuwsgierigheid van de opmerkzame waarnemer is al gewekt. Iemand met ervaring in de wereld van sloot en plas denkt zelfs onmiddelijk: Spirostomum?
En inderdaad, van dichterbij is beweging te zien. Als we wat water met de naaldjes op een glazen plaat onder een loupe leggen, of een microscoop bij zwakke vergroting, zien we de diertjes zwemmen. Ze lijken dat op hun dooie gemak te doen, en de aanblik van de rustig zwemmende en buigende staafjes is bepaald hypnotiserend.


KLIK hieronder om filmpje te zien:

FILM pagina (1MB)

(Of klik op het plaatje rechts).
spirostomum keert
Links een paar momenten uit een filmpje, gemaakt met een digitale camera op een microscoop. In het kader is een exemplaar met rood aangegeven. In het filmpje is te zien hoe hij met een schok inelkaar krimpt bij een botsing en vervolgens achteruit zwemt. Aan de mogelijkheid, zowel vóór- als achteruit te zwemmen is Spirostomum ambiguum te onderscheiden van microscopische wormen. De aanduiding ambi-guum betekent: "in twee richtingen gaand".


terug
terug naar: MICRO-ORGANISMEN

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 08-03-2010
rev. 31-03-2022


https://www.microcosmos.nl/nmicro/spirostomum01.htm

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!