terug naar eurycercus algemeen
Eurycercus lamellatus
Eurycercus lamellatus
Eurycercus lamellatus, onderzijde

Twee foto's van de onderkant van Eurycercus lamellatus. Op de bovenste foto is de achterlijfsbocht te zien, deze steekt met twee staartharen steken uit de schaalopening. Ik dacht dat deze twee uitstaande staartharen de naam aan het Eurycercus geslacht geven: Grieks eury = wijd, breed en Latijn cercus, (meervoud cerci) = staartaanhangsel, de naam slaat dan op de wijd uitstaande staartharen. Maar cercus komt weer van het Griekse kerkos, staart, en Eurycercus heeft een breed achterlijf, daarbij is het Eurycercus en niet Eurycerci, dus het zal wel op het achterlijf slaan? E-mail me als jij het weet! De achterlijfspunt steekt naar voren en houdt met twee klauwtjes (niet zichtbaar) de vlo vast aan de plant. Op de foto hieronder is Eurycercus te zien zoals hij op een aquariumruit zit, de kop met het grote oog zit rechts op de foto. Goed zichtbaar is de opening onderin de schaal, waar de poten van dit kreeftje zitten. Het achterlijf is naar voren gebogen en de klauwtjes aan de punt zijn nu zichtbaar (de 2 zwarte haakjes links), ze dienen voor het vasthouden aan en lopen op waterplanten en draadalg.

Eurycercus lamellatus


Hieronder nog een plaatje van dezelfde Eurycercus die aan een waterplant hangt, de kop weer rechts op de foto. De grote eieren, waarschijnlijk wintereieren in de broedruimte zijn hier duidelijk te zien. Meer over wintereieren op de bladzijde over watervlooien.

Eurycercus lamellatus

Als laatste Eurycercus van boven gezien, de omgekeerde druppelvorm geeft het kreeftje een goede stroomlijning waardoor het snel kan zwemmen,

Eurycercus lamellatus

terug
terug naar: WATERVLOOIEN

Pagina route: INDEX » overige dieren » watervlooien » Eurycercus lamellatus » vierde pagina

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 28-11-2006
rev.30-11-2006

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!