terug
terug
Notodromas monacha
Notodromas monacha

Dit mosselkreeftje heeft een bijzondere levensstijl: anders dan de anderen glijdt deze soort onder de waterspiegel langs en filtert voedseldeeltjes uit de dunne bovenlaag. De eerste keer dat ik deze leuke diertjes zag was op een zwoele avond in april, aan de rand van een sloot in Groningen waarin kikkers, parend in een grote groep, aan het kikkerdril leggen waren. Aan de rand van de sloot, in water van een centimeter diep, zag ik de beestjes in het late zonlicht tussen het opkomende riet stil hangen, om dan ineens snel zwemmend achter elkaar aan te jagen als spelende kinderen.

Onder water is te zien dat Notodromas een onderkant heeft met een recht stuk, waarmee hij tegen de waterspiegel aanhangt.

Notodromas monacha

Notodromas kan ook goed dieper onder water zwemmen of, zoals hieronder, even op de bodem liggen. Zo lijkt het echt een kleine mossel.

Notodromas monacha

terug
terug naar: WATERVLOOIEN EN ANDERE KLEINE KREEFTJES

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 31-10-2006
rev.19-08-2008

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!