terug nar piona20
terug
Piona soort, mannetje 07-06-2010
Piona sp. onderzijde
mannetje - 1,0 mm


Piona soort, mannetje, detail buikzijde 07-06-2010

Links epimeren en nappenplaten in detail. De 3e en 4e epimeren liggen in het midden tegen elkaar aan. De nappenplaten liggen gedeeltelijk tegen de 4e epimeren. Tussen de napplaten ligt een vrije diepe holte waarin de spermatophoren (spermapakketjes) tijdelijk worden opgeslagen.

Bij het mannetje van de afgebeelde soort zitten de epimeren in het midden tegen elkaar aan. Helaas is er geen scherp detail van de buigzijde van de palpen (zie foto linksonder). Ook de voor de determinatie belangrijke klauwen aan het derde pootpaar zijn op geen van de foto's zichtbaar, maar de vorm van de uiteinden van die poten lijkt op die van stjørdalensis zoals geschetst in Besseling en Viets (foto's: onderaanzicht).

Piona soort, mannetje, einde poot 3 links 07-06-2010 Piona soort, mannetje, einde poot 3 rechts 07-06-2010
links    rechts

Piona soort, mannetje 07-06-2010

Het lichaam van de mijt is transparant, de inwendige organen zijn duidelijk te zien. De lichtgele Y-vorm is het uitscheidingsorgaan, de poot van die Y loopt achter in het lijf in een boog naar beneden en eindigt in de excretieporie . Het donkerbruine gedeelte is de blind eindigende levermaag. De ogen staan in verbinding met de er vlak achter liggende kleurloze hersenen, hier niet te onderscheiden.

De holte in de rechter 4e poot
Piona soort, mannetje, holte 4e poot 07-06-2010


LITERATUUR
1) A.J. Besseling (1964)- De Nederlandse Watermijten
2) K. Viets (1936)- Wassermilben oder Hydracarina
3) C. Davids (1979)- De watermijten (Hydrachnellae) van Nederland
4) Atlas van de Nederlandse watermijten


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 02-02-2011
rev. 07-02-2011

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!