- Microcosmos.nl -
Rhantus suturalis, popstadium 02-09-2007
vergroting Rhantus suturalis, pop
DE LARVE VAN DE VORIGE PAGINA IS NA ÉÉN WEEK TOTAAL VERANDERD. Het is een pop geworden. Ik weet niet of de larve vlak vóór het popstadium nog een keer vervelt. In ieder geval is onder de pophuid de kever al bijna klaar.
detail borstelharen kop, kraag en achterlijf van de pop
Duidelijk zijn de grote facetogen van de kever al door de pophuid te zien. Verder zijn de poten en de vleugels gevormd. Na enkele uren zal de pophuid scheuren, langs de naad die nog net op het rugschild is te zien. Dan komt de kever uit de pop, die dus maar heel kort bestaat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vlinderpop, die vaak maandenlang overwintert. De Rhantus kevers hebben een hele korte ontwikkelingsduur. Zoals bij de larve al beschreven is, moet dat ook wel omdat de poeltjes, waarin ze leven, vaak snel opdrogen en de kever, die weg kan vliegen, dan klaar moet zijn. Op de snuit, kop en rug is de pop is voorzien van stijve borstels die hem dragen, zodat hij vrij van de modder ligt (zie ook detailplaatjes rechts). Waarschijnlijk om de luchtvoorziening rond de pop fris te houden en schimmel en rot te voorkomen, want de pop ligt dagen bewegingsloos totdat de kever zich begint te roeren binnen het omhulsel.De kever is, als hij net uit de pophuid komt, nog week met slappe poten. Bovendien is hij eerst waarschijnlijk bleekgeel, net als alle insecten die net verveld zijn. Het bleekgele stadium heb ik helaas gemist, het duurt ook maar een paar uur. Het uitharden van de kever duurt langer, daarom blijft het insect veilig onder de bladeren in de popholte zitten.

Hieronder het hele proces: een kuiltje graven en verpoppen. Het duurt minder dan twee weken!

Rhantus suturalis, larve in verpoppingsholte Rhantus suturalis, pop in verpoppingsholte 02-09-2007 Rhantus suturalis, kever in verpoppingsholte 04-09-2007
terug
terug naar: WATERKEVERS 1

Pagina route: INDEX » zwemkevers » Rhantus suturalis » de pop

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 09-09-2007
rev 07-07-2008


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl/rhantusp.htm

Valid XHTML 1.0!

terug naar kevers 1
Kevers 1